Op welk tijdstip moet ik op het vliegveld zijn?

Heb je een reis op de planning en is je vliegplan vastgelegd? Dan wordt het tijd om over de praktische zaken na te denken. Je weet welke luchthaven je vertrekpunt is en wat de afstand van je huis daarheen is. Bij het plannen moet je niet enkel letten op hoe lang de rit naar de luchthaven is, maar ook rekening houden met de incheck- en controleprocedures. Hoe vroeg je op de luchthaven moet zijn, ontdek je in dit artikel.

Wat is de aanbevolen tijd voorafgaand aan mijn vlucht?

Elke vliegmaatschappij heeft zijn eigen regels. Voor Europese vluchten is het gangbaar om twee uur voor vertrek op de luchthaven te zijn. Voor intercontinentale reizen is dit meestal drie uur. Er zijn voor deze verre bestemmingen vaak extra controles, wat meer tijd vraagt. De meeste vluchten bieden de mogelijkheid tot online inchecken. Dit kan vaak al enkele dagen vooraf. Ook al heb je dit proces voltooid, het blijft raadzaam om tijdig op de luchthaven aan te komen, vooral tijdens drukke periodes.

Is deze tijd anders met alleen handbagage?

Met alleen handbagage bespaar je tijd bij het inchecken. Je kan namelijk door lopen in plaats van lang in de rij te staan voor het afgeven van je bagage. Maar door mogelijke wachtrijen bij de gates is het nog steeds slim om vroeg aanwezig te zijn. We hebben allemaal gehoord van de druktes in de zomerperiode, waardoor wachttijden aanzienlijk langer worden. Het geeft je ook de mogelijkheid om bagageregels te controleren.

Neem de tijd om de luchthaven te verkennen

Vooral voor nieuwkomers en gezinnen met kinderen is een luchthaven een boeiende plek. Door op tijd te arriveren, kun je alles op je gemak ontdekken. Er is namelijk meer dan genoeg te zien op een vliegveld. Zo is Schiphol een enorme speelplein voor kleine kinderen! Je kunt genieten van een maaltijd of drankje en sommige luchthavens bieden zelfs een prachtig uitzicht op de landingsbanen. Na de paspoortcontrole kun je belastingvrij winkelen. Als je genoeg tijd hebt, kun je nog wat laatste inkopen doen of jezelf trakteren.

Stressvrij voor je vlucht

Tijdig aanwezig zijn zorgt voor een gestroomlijnd proces. Het stelt je ook in staat om ontspannen je reis te beginnen, zonder angst om instappen te missen. Hoe meer tijd je hebt, hoe meer speling met onverwachtse dingen onderweg. Misschien zit het verkeer wel heel erg tegen, wat je reistijd kan verlengen. Voorkom onnodige stress door op tijd te vertrekken!

Hoe bereken ik mijn reistijd naar de luchthaven?

De benodigde reistijd varieert. Houd rekening met het moment van reizen en de locatie van je parkeerplek. Wat voor parkeerplaats en dienst je uitkiest heeft invloed op je reistijd. Kies je bijvoorbeeld voor valet parking, dan kan je gelijk door rijden naar het vliegveld. Hier wordt je auto opgehaald en weer afgeleverd bij aankomst. Als je gebruik wil maken van shuttle parkeren, dan zal je rekening moeten houden met de shuttleservice van de parkeerplaats naar het vliegveld. Dit ligt meestal tussen de vijf en tien minuten. Bij sommige parkeerplaatsen worden beide niet aangeboden en zal je moeten lopen naar het vliegveld.

De keuze voor de parkeerplek voor je vliegvakantie heeft dus zeker impact op de reistijd. Bereid je van te voren goed op wat voor diensten er worden aangeboden en ga zorgeloos op vakantie.