Wat is valet service, hoe werkt het en welke luchthavens hebben het?

U gaat binnenkort op vakantie en u bent druk bezig om alle puntjes op de i te zetten. Daarbij zoekt u naar een geschikte parkeerplek op of bij een luchthaven waar u tijdens uw vakantie uw auto kunt parkeren. Bij een aantal aanbieders komt u de term valet service of valet parking tegen, maar wat is het en hoe werkt het? In onze blog vertellen we daarom meer over valet service, hoe het werkt en bij welke luchthavens u het vindt.

Wat is valet service en hoe werkt het?

Valet service is een dienst waarmee u dichtbij de luchthaven kunt parkeren. U rijdt naar de ingang van de luchthaven of een aangewezen plek die op loopafstand van het vliegveld ligt. Wanneer u op uw bestemming aankomt staat een chauffeur u op te wachten. De chauffeur helpt u mee om de auto uit te laden en de auto wordt in ontvangst genomen. De chauffeur zal de auto voor u op een parkeerplaats of parkeerterrein van de aanbieder die u heeft gekozen parkeren. Bij terugkomst staat de chauffeur op dezelfde plek als waar u de auto heeft ingeleverd. U kunt dan instappen en huiswaarts keren.

Waar brengt de chauffeur de auto heen?

De chauffeur die uw auto in ontvangst heeft genomen zal de auto op het terrein van de aanbieder die u heeft gekozen parkeren. In de regel liggen deze parkeerplaatsen vaak iets verder van de luchthaven af. De valet service heeft immers weinig zin als u slechts op 5 minuten loopafstand van de terminal parkeert. Ondanks dat is het niet ongebruikelijk dat zelfs aanbieders van parkeerplaatsen die dichtbij de luchthaven liggen valet parking aanbieden. Het is dan ook een luxueuze service waarbij u een garantie heeft dat u praktisch voor de deur van de luchthaven uit- en instapt.

Wat kost valet parking?

Valet parking is een luxueuze service die wordt aangeboden door bepaalde parkeeraanbieders. De kosten voor het laten parkeren van uw auto door de valet chauffeur zitten inbegrepen in de prijs die u heeft betaald voor de parkeerplek. Hier betaalt u dus in principe niets extra voor. Logischerwijs betaalt u voor een parkeerplaats met valet parking dan ook meer dan voor een parkeerplek zonder valet service. U hebt natuurlijk altijd de keuze om de chauffeur een fooi te geven voor het geleverde werk, maar dat is in Nederland geheel vrijblijvend.

Hoe weet ik zeker dat de chauffeur in dienst is van de aanbieder?

De auto aan een wildvreemde meegeven en hem of haar ermee zien wegrijden kan voor de nodige zweetdruppels op het voorhoofd zorgen. Een auto is immers een kostbaar bezit en wie zegt dat de chauffeur ook echt in dienst is van de aanbieder bij wie u een parkeerplek heeft gereserveerd? Gelukkig zijn de chauffeurs eenvoudig te herkennen aan het uniform en hebben ze in de regel ook een badge om waarmee zij zichzelf kunnen identificeren. In een aantal gevallen krijgt u voor aankomst een e-mail met gegevens waarin ook een foto van uw chauffeur wordt gedeeld. Zo weet u dus hoe uw chauffeur eruit ziet als u komt aanrijden.

Professionele chauffeurs

U kunt er vanuit gaan dat de chauffeurs die uw auto meenemen uw bezit met de grootste zorg behandelen en er ook voorzichtig mee omgaan. De aanbieders selecteren het personeel met de grootste zorg. U hoeft zich dus geen zorgen hoeft te maken over dat de auto in een andere staat of met mankementen aan u wordt geretourneerd. Daarnaast zijn de aanbieders met valet parking ook enorm goed verzekerd. Een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje, maar u wordt netjes gecompenseerd voor de schades die zijn veroorzaakt. Dit is het geval indien de gemaakte schade aantoonbaar is. Het wordt aangeraden om foto’s van uw voertuig te nemen voordat u deze inlevert, zodat u bewijs kunt leveren als er op het parkeerterrein van de aanbieder iets met de auto is gebeurd.

Alternatieven valet parking

Valet parking is niet uw enige optie om uw auto voor een korte of lange tijd te parkeren dichtbij het vliegveld. Er zijn immers veel parkeeraanbieders die geen valet service aanbieden. Als de aanbieder waarvoor u kiest valet services aanbiedt, krijgt u simpelweg deze mogelijkheid aangeboden wanneer u een reservering plaatst. Een goede reden om geen gebruik te willen maken van valet parking is dat u het niet prettig vindt dat iemand anders in uw auto rijdt.

In dat geval kunt u dan ook het beste kiezen voor een service waarbij u de autosleutels niet hoeft in te leveren, zoals een Park & Walk. In dit geval parkeert u de auto op een parkeerterrein van een aanbieder dichtbij het vliegveld en loopt u zelf het laatste stukje hiernaar toe. Ligt de parkeerplaats op een lange afstand en wordt er geen valet parking aangeboden? Dan kunt u in de regel gebruik maken van een parkeeraanbieder met een gratis pendeldienst. U kunt dan samen met andere reizigers gebruik maken van een shuttle bus die u naar en van het vliegveld naar de parkeerplaats brengt. Vrijwel iedere aanbieder met een parkeerterrein op een lange afstand biedt een gratis shuttle service aan.

Bij een aantal aanbieders van parkeerplekken is echter het inleveren van jouw autosleutels alsnog verplicht, ook als u gebruik wilt maken van de parkeervorm Park & Walk of een shuttle service. Dit is puur om de reden dat de indeling van de auto’s op de aanwezige parkeerplaatsen op het parkeerterrein weleens opnieuw wordt gearrangeerd. Zo kunnen ze het parkeerterrein zo efficiënt mogelijk gebruiken en zoveel mogelijk ruimte tussen de verschillende auto’s bewaren om schade te voorkomen. Hier hebben ze uw autosleutels uiteraard voor nodig. Daarnaast is het een veiligheidsmaatregel voor als er een brand uit zou breken, zodat jouw voertuig verplaatst kan worden.

Welke luchthavens hebben parkeerplaatsen met valet service?

Vrijwel alle luchthavens hebben parkeerplaatsen met valet service, maar of u er gebruik van kunt maken is afhankelijk van de beschikbaarheid en van voor welke aanbieder u heeft gekozen. Tijdens het vergelijken van aanbieders is het daarom verstandig om goed te kijken naar welke aanbieders wel of geen valet parking aanbieden. Zo kunt u ook veel makkelijker terecht komen bij het volledige overzicht van aanbieders die de service aanbieden en vervolgens eenvoudig de prijzen vergelijken. Zo heeft u snel de beste deal gevonden en kunt u gebruik maken van de diensten die u wenst. Bij de volgende luchthavens vindt u parkeerplaatsen en aanbieders met valet parking;

Handige tips voordat u de auto aan een chauffeur meegeeft

Tot slot hebben we nog een aantal handige tips voor u als u voor valet parking kiest. Allereerst doet u er slim aan om uw auto van voor en achter en van de zijkanten te fotograferen. Zo heeft u altijd bewijs in handen dat u de auto in een bepaalde staat aan de chauffeur heeft meegegeven. Dat voorkomt achteraf ook een hoop discussies als u tot de ontdekking komt dat de auto schade heeft opgelopen. Het is ook slim om de kilometerstand te noteren voordat u de auto inlevert. U heeft er immers geen grip op wat er met uw auto gebeurt als u op reis bent. Daarnaast spreekt het redelijk voor zich om alleen uw autosleutels in te leveren en niet uw volledige sleutelbos.