Je geparkeerde auto koel houden in de zomer

De zomer is heerlijk, maar de hitte kan een uitdaging vormen voor autobezitters. Wanneer je buiten je auto parkeert, kan het interieur al snel verhitten, waardoor het ondraaglijk warm wordt zodra je terugkomt. In de brandende zomerzon kan de temperatuur van het interieur makkelijk 50 en soms zelfs 60 graden Celsius of nog hoger bereiken. Dit kan niet alleen instappen oncomfortabel maken, maar ook schadelijk voor je auto en de spullen die je erin achterlaat. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat je auto van binnen een sauna of broeikas wordt. In deze blog delen we een aantal handige tips die je helpen om je auto koel te houden tijdens de zomermaanden.

Auto met zonnescherm staat buiten in hoge temperatuur.

Zo wordt je auto zo heet in de zomer

Veel mensen beseffen zich niet hoe snel een auto kan opwarmen en dat daarvoor de temperatuur buiten niet eens zo heet hoeft te zijn. Dit komt door de uv-straling van de zon, die de lucht in je auto opwarmt. De ramen van je auto zijn wél in staat warmte naar binnen te laten, maar niet andersom. Omdat er in een geparkeerde auto met gesloten ramen geen sprake is van luchtcirculatie, verandert het zo effectief in een broeikas.

Waarom een geparkeerde auto koel houden?

Er zijn een aantal redenen die je waarschijnlijk zelf al kunt bedenken waarom het belangrijk is dat je auto niet te heet wordt tijdens het parkeren. Het is oncomfortabel om in te stappen in een hete auto, wat zelfs kan zorgen voor concentratieproblemen tijdens het rijden. Daarnaast is het mogelijk om je te bezeren aan bijvoorbeeld het verhitte leer van jouw stuur of autostoel. Hieronder benoemen we een aantal andere belangrijke redenen om te voorkomen dat jouw auto oververhit raakt.

Persoonlijke bezittingen

Extreme temperaturen kunnen ernstige gevolgen hebben voor je persoonlijke bezittingen. Zelfs bij een temperatuur van 25 graden kan je lippenbalsem al beginnen te smelten. Stijgt het naar 30 graden, dan verandert snoep in een plakkerige massa. Elektronische apparaten zoals laptops, tablets en smartphones mogen niet lang blootgesteld worden aan temperaturen boven de 35 graden. Vergeet ook niet dat een flesje water dat in je auto achterblijft, als een vergrootglas kan fungeren en brandgevaar kan veroorzaken. Het is ook mogelijk dat spuitbussen zoals deodorant of haarlak exploderen bij temperaturen vanaf 50 graden. Ben je niet zeker dat de temperatuur in de auto koel genoeg blijft, laat deze spullen dan niet achter.

Interieurschade

Hoge temperaturen kunnen leiden tot verkleuring en vervaging van het interieur van de auto, zoals het dashboard, de stoelen en de bekleding. Langdurige blootstelling aan hitte kan ook leiden tot scheuren en uitdroging van het interieur, waardoor de levensduur van deze componenten wordt verkort.

Elektronische storingen

Warmte kan ook de elektronische systemen van de auto beïnvloeden. Dit geldt met name voor apparatuur zoals de radio, het navigatiesysteem en de boordcomputer. Oververhitting kan leiden tot storingen, kortsluiting en zelfs permanente schade aan deze systemen.

Batterijproblemen

Hoge temperaturen kunnen de levensduur van de batterij van je auto verkorten. Hitte versnelt het chemische proces in de batterij, wat kan leiden tot een snellere ontlading en verminderde prestaties. In extreme gevallen kan de batterij zelfs volledig uitvallen.

Brandstofverdamping

Hoge temperaturen kunnen ook leiden tot een snellere verdamping van brandstof in de brandstoftank. Dit kan resulteren in verlies van brandstof en verminderde efficiëntie van het voertuig.

Laat nooit kinderen of huisdieren achter

Gedurende de zomer verschijnen er wereldwijd steeds talloze berichten in de media over honden en kinderen die door omstanders of de politie werden bevrijd uit snikhete auto’s. Helaas komt het soms voor dat huisdieren of zelfs kinderen komen te overlijden als gevolg van oververhitting in een geparkeerde auto.

Dieren en kinderen zouden daarom onder geen enkele omstandigheden achtergelaten moeten worden in een geparkeerde auto wanneer het heet is buiten. Het volstaat niet om je auto met inzittenden in de schaduw te parkeren en een raampje open te draaien. De temperatuur loopt sneller op dan je denkt en de hittetolerantie van met name jonge kinderen en huisdieren is erg laag.

Zo blijft een geparkeerde auto koel

Om ervoor te zorgen dat je auto tijdens het parkeren in de zomer koel blijft, of in ieder geval niet te heet wordt, zijn er een aantal dingen je kunt doen. Door gebruik te maken van de onderstaande tips, voorkom je dat jouw auto van binnen teveel opwarmt. Zo blijft jouw auto langer in een goede conditie en doe je tijdens het instappen jezelf niet per ongeluk zeer.

Maak gebruik van de ventilatie- en airconditioningsystemen

Een goed begin is het halve werk. Tijdens het rijden tref je daarom al maatregelen. Zo’n 5 minuten voordat je uitstapt, zet je het airconditioningsysteem van je auto even op de hoogste stand.

Zoek schaduwrijke parkeerplaatsen

Deze tip zul je waarschijnlijk al gebruiken, maar toch willen we het benoemd hebben. Kies indien mogelijk altijd voor een parkeerplaats in de schaduw. Dit kan een overdekte parkeergarage zijn, een parkeerplaats onder een boom of naast een gebouw dat beschutting biedt. Door je auto uit direct en constant zonlicht te houden, voorkom je dat de temperatuur in het interieur snel stijgt.

Parkeer in de juiste richting

Als je de mogelijkheid hebt, parkeer je auto met de voorkant naar het oosten. Op deze manier vermijd je dat de zon rechtstreeks op de bestuurdersstoel schijnt, wat een van de warmste plekken in de auto kan zijn.

Parkeer met gekantelde ramen: Als je je auto parkeert, laat dan de ramen een beetje openstaan. Zorg ervoor dat de opening niet groot genoeg is voor iemand om zijn hand doorheen te steken. Door de ramen op een kier te zetten, kan er wat luchtcirculatie plaatsvinden en kan de hete lucht ontsnappen, waardoor de temperatuur in het interieur wordt verlaagd.

Schaf zonneschermen aan

Investeer in goede zonneschermen voor je voorruit, achterruit en zijramen. Deze reflecteren het zonlicht en verminderen de warmteopbouw in het interieur. Zorg ervoor dat je na het parkeren de zonneschermen altijd ophangt voordat je de auto verlaat.

Koop een zonnedoek of hittebestendige hoes

Zoek je een goede oplossing voor het parkeren bij eigen huis, omdat je geen garage of carport hebt? In dit geval kun je eenvoudig met behulp van een zonnedoek gebruiken je auto bedekken. Dit is veel voordeliger dan het laten bouwen van een carport en beschermt jouw auto ook goed tegen de zon.

Ook het gebruik van een hittebestendige hoes een goede optie zijn. Deze hoes reflecteert zonlicht en voorkomt dat de warmte naar binnen dringt. Het biedt extra bescherming en helpt de temperatuur in het interieur te verlagen.

Gebruik handdoeken of dekens

Heb je geen speciale spullen in huis en ben je op zoek naar een snelle oplossing om te voorkomen dat je jezelf verbrand bij het instappen? Leg dan simpelweg een handdoek of deken op het stuurwiel, de stoelen en de armsteunen om direct contact met hete oppervlakken te voorkomen.

Zo koel je een verhitte auto snel af

Is jouw auto al heet van binnen en zoek je een manier om de temperatuur snel af te laten koelen, zodat je snel in kunt stappen en wegrijden? Open dan eerst alle ramen en deuren om de warme lucht naar buiten te laten ontsnappen. Zodra je de auto start, sluit je de ramen en zet je de airconditioning op maximale stand. Schakel ook de interne recirculatie in om het interieur sneller af te koelen. Na ongeveer vijf minuten kun je de toevoer van buitenlucht weer openstellen. Houd vooral de achterste zijramen langer open, zodat de rijwind de hitte uit de auto kan verwijderen.

Té koel is ook niet goed

Zet de airco trouwens nooit te koud en richt het niet direct op de blote huid. Dit is niet gezond voor het menselijk lichaam. De ideale stand is tussen de 20 en 22 graden, waarbij de luchtstroom gematigd over de schouders van de inzittenden voorin wordt geleid.

Conclusie

Ben je van plan om deze zomer op vakantie te gaan en jouw auto achter te laten op een luchthaven? Dan wil je natuurlijk zeker weten dat jouw auto (en persoonlijke bezittingen die hier in liggen) geen schade door de zon oplopen. Ook wil je voorkomen dat je wordt verbrand door het interieur wanneer je bij terugkomst van jouw reis weer in de auto stapt. De beste manier om ervoor te zorgen dat je auto niet oververhit raakt, is door deze te parkeren in bijvoorbeeld een parkeergarage. Via Parkeren.com ga je daarom eenvoudig op zoek naar een overdekte parkeerplaats voor jouw auto, zoals bijvoorbeeld op Schiphol of Eindhoven Airport.