Wat is valet service, hoe werkt het en welke luchthavens hebben het?

U gaat binnenkort op vakantie en u bent druk bezig om alle puntjes op de i te zetten. Daaronder zoekt u naar een geschikte parkeerplek op of bij een luchthaven waar u tijdens uw vakantie uw auto kunt parkeren. Bij een aantal aanbieders komt u de term valet service of valet parking tegen, maar wat is het en hoe werkt? In onze blog vertellen we daarom meer over valet service, hoe het werkt en bij welke luchthavens u het vindt.

Wat is valet service en hoe werkt het?

Valet service is een dienst waarmee u dichtbij de luchthaven kunt parkeren. U rijdt naar de ingang van de luchthaven of een aangewezen plek die op loopafstand van het vliegveld ligt. Wanneer u op uw bestemming aankomt staat een chauffeur u op te wachten. De chauffeur helpt u mee om de auto uit te laden en de auto wordt in ontvangst genomen. De chauffeur zal de auto voor u op een parkeerplaats of parkeerterrein van de aanbieder die u heeft gekozen parkeren. Bij terugkomst staat de chauffeur op dezelfde plek als waar u de auto heeft ingeleverd. U kunt dan instappen en huiswaarts keren.

Waar brengt de chauffeur de auto heen?

De chauffeur die uw auto in ontvangst heeft genomen zal de auto op het terrein van de aanbieder die u heeft gekozen parkeren. In de regel liggen deze parkeerplaatsen iets verder van de luchthaven af. De valet service heeft immers weinig zin als u slechts op 5 minuten loopafstand van de terminal parkeert. Ondanks dat is het niet ongebruikelijk dat zelfs aanbieders van parkeerplaatsen die dichtbij de luchthaven liggen valet parking aanbieden. Het is dan ook een luxueuze service waarbij je een garantie hebt dat je praktisch voor de deur van de luchthaven uit- en instapt.

Wat kost valet parking?

Valet parking is een service die een aanbieder aanbiedt en in de regel betaal je hier niets extra’s voor. Althans, niet als je de auto afgeeft of weer ophaalt. Je hebt natuurlijk altijd de keuze om de chauffeur een fooi te geven voor het geleverde werk, maar dat is in Nederland geheel vrijblijvend. Ondanks dat u niets extra’s betaalt voor de service moet u er wel rekening mee houden dat de kosten in de prijs van het parkeren zijn opgenomen. Dus logischerwijs betaalt u voor een parkeerplaats met valet parking ook iets meer dan voor een parkeerplek zonder valet service.

Hoe weet ik zeker dat de chauffeur in dienst is van de aanbieder?

De auto aan een wildvreemde meegeven en hem of haar ermee zien wegrijden kan voor de nodige zweetdruppels op het voorhoofd zorgen. Een auto is immers een kostbaar bezit en wie zegt dat de chauffeur ook echt in dienst is van de aanbieder bij wie u een parkeerplek heeft gereserveerd? Gelukkig zijn de chauffeurs eenvoudig te herkennen aan het uniform en ze hebben in de regel ook een badge om waarmee zij zichzelf kunnen identificeren. In een aantal gevallen krijgt u voor aankomst een e-mail met gegevens waarin ook een foto van uw chauffeur wordt gedeeld. Zo weet u dus hoe uw chauffeur eruit ziet als u komt aanrijden.

chauffeurs

U kunt er vanuit gaan dat de chauffeurs die uw auto meenemen uw bezit met de grootste zorg behandelen en er ook voorzichtig mee omgaan. De aanbieders selecteren het personeel met de grootste zorg en u hoeft zich geen zorgen te maken dat de auto in een andere staat om met mankementen aan u wordt geretourneerd. Daarnaast zijn de aanbieders met valet parking ook enorm goed verzekerd. Een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje, maar u wordt dat ook netjes gecompenseerd voor de schades die zijn veroorzaakt.

Alternatieven valet parking

U hoeft geen gebruik te maken van valet parking als u dat niet wilt. Er zijn immers genoeg aanbieders die geen valet service aanbieden en een aantal aanbieders geven simpelweg de keuze wanneer u een reservering plaatst. Een goede reden om geen gebruik te maken van valet parking is dat u het niet prettig vindt dat iemand anders in uw auto rijdt. In dat geval kunt u dan ook het beste kiezen voor een aanbieder bij u ook de autosleutels niet hoeft in te leveren. Bij een aantal aanbieders van parkeerplekken is dat wel verplicht. Puur om de reden dat parkeerplaatsen weleens opnieuw worden gearrangeerd en dat houdt dus ook in dat er in uw auto wordt gereden wanneer u op reis bent.

Ligt de parkeerplaats op een lange afstand en wordt er geen valet parking aangeboden? Dan kunt u in de regel gebruik maken van de gratis pendeldienst. U kunt dan samen met andere reizigers gebruik maken van een shuttle bus die u naar en van het vliegveld naar de parkeerplaats brengt. Vrijwel iedere aanbieder met een parkeerterrein op een lange afstand biedt een gratis shuttle service aan.

Welke luchthavens hebben parkeerplaatsen met valet service?

Vrijwel alle luchthavens hebben parkeerplaatsen met valet service, maar of u er gebruik van kunt maken is afhankelijk van de beschikbaarheid en van voor welke aanbieder u heeft gekozen. Tijdens het vergelijken van aanbieders is het goed om te kijken welke aanbieders wel of geen valet parking aanbieden. Zo kunt u ook veel makkelijker en sneller trechteren naar een overzicht van aanbieders die de service aanbieden en vervolgens zou u op de prijzen kunnen vergelijken. Zo heeft u de beste deal en u kunt gebruik maken van de diensten die u wenst.

Bij de volgende luchthavens vindt u parkeerplaatsen en aanbieders met valet parking;

Handige tips voordat je de auto aan een chauffeur meegeeft

Tot slot hebben we nog een aantal handige tips voor u als u voor valet parking kiest. Allereerst doet u er slim aan om uw auto van voor en achter en van de zijkanten te fotograferen. Zo heeft u altijd bewijs in handen dat u de auto in een bepaalde staat aan de chauffeur heeft meegegeven. Dat voorkomt achteraf ook een hoop discussies als u tot de ontdekking komt dat er de auto schade heeft. Het is ook slim om de kilometerstand te noteren voordat u de auto inlevert. U heeft er immers geen grip op wat er met uw auto gebeurt als u op reis bent. En het spreekt redelijk voor zich om alleen uw autosleutels in te leveren en niet uw sleutelbos. Houdt sleutels van uw woning of van een bedrijfspand altijd op zak en geef deze niet af.