Schade en diefstal van een geparkeerde auto voorkomen

Wanneer je op reis gaat, is het natuurlijk prettig om je auto veilig achter te kunnen laten. Je wilt tenslotte niet terugkomen van je reis om te ontdekken dat je auto beschadigd is of zelfs gestolen is. Gelukkig zijn er diverse maatregelen die je kunt treffen om de veiligheid van je auto te vergroten. Zo kun je met een gerust hart op reis gaan en hoef je je geen zorgen te maken over de veiligheid van je auto tijdens je afwezigheid. In deze blog zullen we je dan ook alle nodige informatie geven over hoe je jouw auto het beste kunt beveiligen op een parkeerplaats van een vliegveld. Of je nu gebruik maakt van een officiële parkeerplaats of een parkeeraanbieder in de buurt van het vliegveld, er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om de veiligheid van je auto te waarborgen. We delen graag 9 van onze meest waardevolle tips met onze lezers die kunnen helpen bij het voorkomen van schade en diefstal.

Autodief probeert in te breken.

1. Kies een veilige parkeerplaats

Het kiezen van een veilige parkeerplaats is de eerste stap in het voorkomen van autokraak- en autodiefstal. Als u de optie heeft, kies dan voor een parkeerplaats die beveiligd is met camera’s en bewakers. Bent u van plan om gebruik te maken van de officiële parkeerterreinen van populaire luchthavens zoals Schiphol Airport en Brussel Airport? Hier is voor vrijwel de meeste parkeerplaatsen goede beveiliging aanwezig.

2. Controleer de beoordelingen

Voordat u een parkeeraanbieder kiest, is het verstandig om de beoordelingen van andere reizigers te bekijken. Zo krijgt u een idee van de ervaringen van anderen en of er eventuele problemen zijn geweest met diefstal of schade aan auto’s. Door gebruik te maken van beoordelingswebsites kunt u vaak eenvoudig reviews van eerdere klanten vinden die gebruik hebben gemaakt van de parkeerdiensten. Zo kunt u eenvoudig van populaire aanbieders zoals bijvoorbeeld SchippersStop en Park& Fly Düsseldorf online veel beoordelingen vinden.

3. Zorg voor een goede verzekering

Het hebben van een goede autoverzekering is belangrijk om u te beschermen tegen diefstal en schade. Controleer voordat u op reis gaat of uw autoverzekering diefstal dekt en of er beperkingen zijn voor het parkeren op een parkeerplaats. Overweeg ook om een aanvullende verzekering af te sluiten bij de parkeeraanbieder. Veel parkeeraanbieders bieden een extra verzekering aan tegen een kleine vergoeding.

4. Klap de autospiegels in

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Nadat u de auto hebt geparkeerd, kunt u daarom het beste uw autospiegels inklappen. Op deze manier kunnen anderen die hun auto naast die van u willen parkeren, in ieder geval geen schade toebrengen aan de spiegels. Zorg er bovendien voor dat, als er bomen aanwezig zijn op het parkeerterrein, dat u ervoor zorgt dat uw auto hier niet onder staat. Als er tijdens uw vakantie een storm losbreekt, kunnen er takken op uw auto vallen die hem kunnen beschadigen.

5. Gebruik een alarmsysteem

Een alarmsysteem is een effectieve manier om dieven af te schrikken. Kies voor een alarmsysteem dat ook een waarschuwingssignaal geeft bij beweging rondom de auto. Zo word u gewaarschuwd als iemand in de buurt van uw auto komt en kunt u indien nodig actie ondernemen.

6. Verberg waardevolle spullen

Als u waardevolle spullen in uw auto heeft, zoals een laptop, tablet of camera, is het belangrijk om ze uit het zicht te houden. Berg ze op in de kofferbak of onder de stoelen, zodat ze niet zichtbaar zijn voor dieven die door de ramen van uw auto kijken. Het is ook een goed idee om de spullen in een tas of hoes te doen, zodat ze minder opvallen. De beste optie is echter om alle waardevolle spullen uit uw auto te halen en thuis op te slaan. Zo loopt u geen risico op diefstal en hoeft u tijdens uw reis geen zorgen te maken over uw waardevolle spullen die in uw auto achterblijven.

7. Verzamel bewijsmateriaal

Nadat u netjes uw auto geparkeerd heeft, maakt u hier direct aan alle kanten foto’s van. Op deze manier kunt u bewijzen wat de staat van uw auto was op het moment dat u hem op het terrein van de parkeeraanbieder achterliet. Zo controleert u bij terugkomst eenvoudig uw auto op eventuele schade of andere afwijkingen.
Maak altijd meteen foto’s van eventuele schade, zodat u bewijs hebt voor uw verzekeraar. Wacht hier niet mee tot u thuis bent. Anders kan de verzekeraar het argument maken dat de schade op de weg naar huis of op een ander moment heeft plaatsgevonden – en in dit geval krijg u er geen geld voor terug. Als u schade ontdekt, meld het daarom direct bij de parkeeraanbieder en bij uw verzekeraar.

8. Koop een stuur- of versnellingspookslot

Een stuurslot of versnellingspookslot is een extra beveiligingsmaatregel die u kunt nemen om diefstal te voorkomen. Dit slot zorgt ervoor dat het stuur of de versnellingspook niet kan worden bewogen, waardoor het voor dieven lastiger wordt om uw auto te stelen. Het kan echter wel zorgen voor extra tijd en moeite bij het in- en uitstappen van uw auto, dus houd hier rekening mee.

9. Gebruik een GPS-tracker

Een GPS-tracker kan u helpen om uw auto te vinden als deze gestolen is. Met een GPS-tracker kunt u de locatie van uw auto op elk moment volgen, waardoor u de kans vergroot om uw gestolen auto terug te vinden. Het is wel belangrijk om te weten dat sommige parkeeraanbieders niet toestaan dat u een GPS-tracker gebruikt, dus controleer dit voordat u er een gebruikt.

Wanneer wordt schade/diefstal vergoed door de parkeeraanbieder?

Als eigenaar van een auto bent u in principe altijd zelf aansprakelijk voor eventuele schade aan uw voertuig. Ook wanneer u deze parkeert op een parkeerterrein van een parkeeraanbieder in de buurt van het vliegveld. Echter, er zijn enkele uitzonderingen waarin de parkeeraanbieder aansprakelijk gesteld kan worden.
Als uw auto bijvoorbeeld beschadigd raakt doordat een medewerker van de parkeeraanbieder onzorgvuldig handelt, dan kan de parkeeraanbieder aansprakelijk gesteld worden voor de schade. Bijvoorbeeld als de medewerker schade aan de auto veroorzaakt bij het verplaatsen van de auto op het parkeerterrein. Ook wanneer er sprake is van diefstal van uw auto door nalatigheid van de parkeeraanbieder, kan de parkeeraanbieder aansprakelijk gesteld worden.
Om de parkeeraanbieder verantwoordelijk te kunnen stellen voor de eventuele schade of diefstal van uw voertuig, moet er echter wel sprake zijn van bewijslast. Het is dus belangrijk om tip 7 altijd zorgvuldig te volgen. Zo kunt u in geval van schade aanspraak maken op vergoeding en voorkom onnodige kosten en stress.

Conclusie

Het achterlaten van uw auto op een parkeerplaats kan voor veel zorgen en stress zorgen. Door de bovenstaande maatregelen te treffen, kunt u de kans op diefstal en schade verkleinen. Kies voor een veilige parkeerplaats, berg waardevolle spullen op, zorg voor goede verzekering, controleer beoordelingen van de parkeeraanbieder, verwijder alle waardevolle spullen, maak gebruik van extra beveiligingsmaatregelen en controleer uw auto bij terugkomst. Door deze maatregelen te nemen, kunt u met een gerust hart op reis gaan en hoeft u zich geen zorgen te maken over uw auto.