Handige tips om te voorkomen dat uw auto geen schade oploopt of dat er wordt ingebroken

U wilt met de auto naar de luchthaven wanneer u op reis gaat, maar u maakt zich zorgen. U komt niet alleen voor een hoge kostenpost te staan die ook een hap uit het vakantiebudget neemt, maar hoe weet u zeker dat uw auto veilig staat? Het laatste dat u wilt is dat u bij terugkomst ontdekt dat uw auto schade heeft opgelopen of dat er is ingebroken. Of nog erger, allebei! In onze blog geven we dan ook handige tips waarmee u schades en auto-inbraken kunt voorkomen.

Kies de juiste parkeerplaats

Als u op zoek gaat naar een parkeerplek op of bij het vliegveld, komt u tot de ontdekking dat de keuze reuze is. U kunt kiezen voor een officiële parkeerplaats die de luchthaven zelf in haar beheer heeft, maar u kunt ook plek bij een andere aanbieder reserveren. Uiteraard kijkt u als eerste naar de prijs, maar goedkoop kan soms duurkoop zijn. De prijzen van de parkeerplaatsen worden bepaald afhankelijk van het seizoen, hoe lang u wilt parkeren, de ligging van de parkeerplaats en natuurlijk de aanwezige faciliteiten. Logischerwijs betaalt u voor een parkeerplek met een valet service of waar dag- en nachtbewaking aanwezig is meer geld dan voor een aanbieder die dat niet aanbiedt.

Iets meer uitgeven en geen stress

Als u zich zorgen maakt over de veiligheid van de auto, is het slim om iets meer geld uit te geven en om voor een aanbieder te kiezen die er alles aan doet om schades en inbraak te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan parkeerterreinen met dag- en nachtbewaking. Deze zijn simpelweg een stuk minder interessant voor dieven, omdat de kans groter is dat ze op heterdaad worden betrapt. Ook afgesloten parkeerterreinen die alleen met een toegangscode of barcode toegankelijk zijn, bieden veilige parkeerplaatsen. Overdekte parkeerplaatsen hoeven niet altijd voordeel te bieden ten opzichte van de veiligheid, want juist hier zijn er meer dode hoeken en plekjes waar dieven ongestoord hun gang kunnen gaan.

In de regel zijn parkeerterreinen en -garages zo ingedeeld dat iedere centimeter optimaal wordt benut en dat er een maximaal aantal parkeerplaatsen gemaakt kunnen worden. Met een nadeel dat de parkeerhavens dicht op elkaar liggen. Bent u bang dat uw auto te dicht op een andere auto geparkeerd staat? Dan is het slim om voor een aanbieder te kiezen die iets bredere parkeerhavens heeft. Of zet uw auto op een plek neer waar voldoende ruimte is, ondanks dat het geen garantie is dat die ruimte ook zo blijft. Het wil namelijk niet zeggen dat de stadsautootjes die naast uw mooie Tesla staan ook tijdens uw vakantie daar blijven staan. Een parkeerplaats is in dat opzicht altijd in beweging.

De sleutels afgeven

Bij een aantal aanbieders van parkeerplekken bent u verplicht om uw autosleutels af te geven. Dit heeft vooral te maken met de extra services die een aanbieder aanbiedt, zoals een grondige reiniging van het interieur en exterieur. Daarnaast kan het personeel de autosleutels ook gebruiken om uw auto te verplaatsen. Dit wordt enkel gedaan om de parkeerplaatsen opnieuw in te delen en zo de efficiëntie te verbeteren. Een gespecialiseerde chauffeur kijkt goed naar de indeling van het parkeerterrein en probeert altijd voldoende ruimte tussen de parkeerplaatsen over te laten. Hierdoor kunt u eenvoudig bij terugkomst in de auto stappen en wegrijden, waardoor de kans op schade bijna nihil is.

Kies voor een aanbieder met valet parking

Valet parking is een ideale keuze om van alle stress af te zijn. Ten eerste stapt u praktisch voor de deur van de luchthaven uit en in terwijl een erkende chauffeur uw auto deskundig parkeert. Deze chauffeurs gaan zorgvuldig met uw auto om en weten precies hoe ze de auto optimaal kunnen parkeren, zodat de kans op schades nihil is. Daarnaast zijn deze aanbieders ook nog eens goed verzekerd. Dus als er onverhoeds iets met uw auto gebeurt, kunt u rekenen op een schadevergoeding. Die kans is natuurlijk veel kleiner als u zelf de auto op een terrein parkeert en als iemand anders schade aan uw auto toebrengt. Als dit niet vastgelegd is op de eventuele camerabewaking die op het terrein aanwezig is, dan moet u hopen dat iemand zo eerlijk is dat hij of zij een briefje met contactgegevens achterlaat.

Netjes parkeren

Wanneer u de auto zelf op een parkeerplaats parkeert, kies dan voor een ruime plek en dat u ervoor zorgt dat de auto recht en volledig in het parkeervak geparkeerd staat. Zo voorkomt u dat bijvoorbeeld uw auto te dicht op een andere auto komt te staan en dat bijvoorbeeld een openslaande deur schade aan uw portier toebrengt. Daarnaast is het belangrijk dat u de auto naast auto’s parkeert die ook goed in het parkeervak staan. Iemand die zijn auto scheef of niet netjes geparkeerd heeft is minder betrouwbaar en de kans dat hij of zij niet oplet bij het uitparkeren is groter. Heeft u een gloednieuwe auto? Zet ‘m dan niet naast een stel oude blikken neer. Deze mensen geven wellicht minder om een auto en ze liggen in de regel niet wakker van een kras of een deukje meer of minder.

Maak de auto minder aantrekkelijk voor dieven

Autodieven liggen altijd op de loer en slaan graag toe op de parkeerterreinen in de buurt van een luchthaven, omdat auto’s hier vaak voor een langere periode geparkeerd staan. Uiteraard spreekt het daarom voor zich om waardevolle spullen uit de auto te halen. Leg ze niet in de kofferbak neer, want dieven hebben apparatuur waarmee ze de inhoud van een kofferbak kunnen detecteren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld meten of er elektronica in de kofferbak ligt. Laat de waardevolle spullen die u niet op reis wilt meenemen thuis of bewaar deze in een kluis van de luchthaven. Dan is het probleem opgelost.

Leg vooral ook geen bordjes neer met spreuken, zoals “deze auto is leeg” of “hier valt niets te stelen”. Deze bordjes zijn meer een uitnodiging en dieven willen dan toch stiekem een kijkje nemen. Terwijl ze ook nog eens een dief kunnen frustreren en die brengt dan uit frustratie moedwillig schade toe aan uw auto. Bent u bang dat uw complete auto wordt gestolen? Dan kunt u eventueel kiezen om te investeren in een goed stuurslot of desnoods kunt u zelfs investeren in een wielklem. Overleg het gebruik hiervan ruim van tevoren met de parkeeraanbieder, aangezien het verplaatsen van uw auto hierdoor lastiger is.